Chicken Chop Resepi yg paling BEST EVER! :)


Anybody ade yg dh terliur tgk hidangan ni..? tau camne nak buat../ bc sampai habis yer, pasti lps ni anda pn boleh buat sendiri, okkey! (p/s: ni not my own picture ya,sbg hiasan shj :) ) 


Salam..

Hi, bertemu kembali kita di ruangan ini dlm entry resepi,hehe
So kali ni nk post resepi makanan barat yg mmg best. Hasil ayer tgn Chef EEN. Mmg dh terbukti kaw! Lebih sedap dari kedai2 western food yg biasa aku mkn kat area Kemaman ni la..So jom, chek it out yaa!


Bahan2 utk ayam

1) Ayam - bahagian paha dan debonekan
2) Lada - segala jenis lada yg korang rasa best nk season kan,ikut pandai ar
3) Seasoning meggi yg dlm botol leher panjang tu,kiki

Bahan2 utk sos (haah,ni yg panjang nk kena tulih ni; :p)

1) bawang
2) saderi
3) carrot
4) stock lembu dlm 3 sdubesar
5) stock ayam 1 1/2 sudu
6) tepung gandum
7) minyak masak
8) butter
9) lada hitam yg ditumbuk separa hancuss

Ok, now come to the cara2 nya...

Utk ayam, letak garam, lada dan seasoning, ketepikan. Perap la dlm peti es,lagi lama lagi bagus

Utk sos

Tumis bawang, saderi carrot yg telah dipotong kecik2 sehingga naik bau

Masukkan air secukupnya, ikut bnyak mna kuah yg diperlukan

Then tunggu sehingga mendidih..

Kemudian, masukkan stock lembu dan ayam
Rasa dahulu ikut masinnya,hati2 takut terlebih masin pulak yerr..

So, bila semua dh rasa sedap, now is the time utk buat ROUX!
Tau ta kengkawan apa itu roux..? haa, ni la yg kebnyakan kita tak tau tp chef2 ja yg tau..so mai i nak dedahkan rossia yg bg sedap lgi sos kita tu noo..

So ROUX ni adalah campuran tepung gandum dan minyak (bancuh tepung dgn minyak tu yer) . Sukatan tepung dn mnyak sama bnyak. means, klo letak tepung 4 sudu,minyak juga 4 sudu, haa gitulaa..bnyak mna roux ni bergantung kpd volume kuah laa..so ikut pandai k, main agak2 laa..pasti jadik! hihi

bila dh bancuh, tuangkan roux tu ke dalam sos tadi. kena amik perhatian, perlu sentiasa mengacau sos semasa roux tu dituang utk elakkan ketul2 dlm kuah, pasl kalo ketul ade kalu, xsodap yer.

bila dh siap nampak pekat molek daah, tutup api, dan tapiskan yer..kita nk yg cecairnya aja deh.

di dalam pan yg lain, panaskan butter..then masukkan lada hitam yg telah ditumbuk kasar2..tumis sampai naik bau, then masukkan sos yg dh ditapis tadi ke dalam pan tersebut...maka selesailah sudah sos blackpepper kita yg wallah nie! ;) p/s: kalo nk lagi chantek kalernye, leh tambah kicap karamel sket yer,jgn bnyak sgt kang golap dop chommey pulop!

So apa lagi, hidangkanla sos hebat ni bersama ayam anda yg telah di grill yer. apitkan juga dgn side dish seperti frnech fries dan smoked chicken salad! pergh, mmg terangkat!!!

resepi tambahan

Mushroom sauce

cara mudah

sos spt yg di atas tu setelah di tapis td, tambah fresh cream yg utk masakan tu dgn cendawan yg dicincang halus

Cara xbp nk mudah (ngeee...)

Tumis bawang n butter sampai naik bau
then, masukkn cendawan yg dipotong dadu
bila dh masak sket cendawan tu, masukkan fresh cream dan sedikit chicken stock
rasakan masinnya semua dh cukup, so, siaap.
Boleh juga kalo nak tambahkan lada sket bg ade rasa pedas2 manje gitu..n nk lgi sedap, letak sikit sos spt yg diatas tu td sket, siap! :)

Selamat mencuba ya.






# To my best eva kazen, Chef EEN aka Faraheen Abu Hasan, thank you very much ya for the mavelles resepi ni. Really appreciate it! :)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment