Muhammad Ummar Rayyan B Mohamad Aslam


Alhamdulillah anak kami selamat dilahirkan pada 24/10/2009 jam 11.17 pg. sihat tau 4.16 kg!! Doakan mummy and baby selamat k:) Ni gmbar baby n video

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Resepi Puding Buah

Ha, ni laaagi 1 resepi yg aku baaru dpt masa aku g beraya hari tu..kakak tu ada sediakan puding buah, sedap ler, hubby i pn bertambah2 mknnyer..hmm..dh tgk die suke ngat tu, aku pn ringankn ler mulut tnya resepi. so ni ler resepi yg die bg, yg aku agak ingat2 lupa laa tp takpa, ptg ni mmg plan nak buat pun, nanti leh tgk jd ker tak..semalam dh g ronda tunas manja carik bahan, so ptg ni leh ler jamu my hubby utk minum ptg..mm..mkn puding cejuk cejuuuk d ptg hari, dap nyerr :) k, ni resepi yg akak tu bg yer..

Puding Fruit Cocktail

1 paket agar2 37.5gm
18 cawan air
2 tin susu cair
1 1/2 tin susu pekat
1 tin fruit cocktai

Cara-cara

Agar2 di masak bersama air sehingga larut kesemuanya, kemudian, masukkan susu cair dan susu pekat, kacau sehingga sebati . sejukkan.

apabila mahu makan, keluarkan dari freezer, dan tuangkan fruit cocktail di atasnya. sedia utk dimakan.

Jadi, marilah kita sama2 mencuba! ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Resepi Pizza-base

Salam ;)

skng tgh dok online sambil tgk rancangan Apa Kata Wanita di Tv1. ada slot resepi n die share resepi buat pizza. aku tak larat nak bangun amik pen n kertas so, aku taip selalu r kat cni, dpt gak share dgn viewers yg lain, tak g2 :)

Pizza Doh

350g tepung gandum
1paket yis
1 sd besar olive oil
1 sd teh garam
250ml air suam

Campurkan semua, dan uli sehingga menjadi doh. Biarkan doh sehingga 2 jam sebelum di canai dan di letakkan toping.

resepi topping takler plak di share tp logically, aku rasa kita letak jerla apa yg kita rasa nak letak kan, sosej, sos n etc..kalo susah sgt kiter search jer kat internet resepi utk topping plak,ok.

So, nanti kiter sesamer cuber la yer..kat umah ni semua ada dh bahan2 ni kecuali yis tu jer ler..k, lah, nanti i cuba try.. :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Raya Raya Rayaa :)












Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang mengenali diri ini...tanggal 20092009, semua umat Islam di Malaysia khususnya meraikan Aidilfitri yang mulia...dan bagi aku, sambutan pada tahun ini adalah yang pertama kalinya aku menyambut bersama suami dan ibu bapa mertuaku...dan pertama kali juga aku tidak pulang ke Teratak Desa bagi meraikan bersama keluarga di kampung..semuanya disebabkan keadaan aku yg sedang sarat mengandungkan anak sulung...due ada lebih kurang sebulan lagi tetapi aku rasa sudah tidak mampu untuk menempuh perjalanan yang panjang. Tempoh perjalanan dari Terengganu ke Kedah tu lebih kurang 10-12jam jugak tambahan pulak dengan traffic jam lagi, mau delay lagi..hmm..bcoz of that lah kami decide tahun ni biarlah kami beraya diperantauan, its an experience anyway...

hmm...sedih,memanglah sedih...bayangkan pada pagi hari raya pertama tu, keadaan di taman perumahan kami begitu hening dan sunyiii sekali...semua jiran tetangga pulang ke kampung masing2..hanya rumah kami yg terbuka pintu menantikan mungkin ada budak2 yg datang beraya, tetapi hingga ke tengahari tiada ucapan 'Assalamualaikum' daripada sesiapapun jua...kira pertama kalilah terasa begitu relax pada pagi hari raya ;)

jadi pada pagi itu, selepas solat Aidilfitri, kami isikan masa dengan sesi bersalaman, bermaafan sesama kami suami isteri dan kedua ibu bapa mertuaku..kami juga mengabadikan gambar kenangan bersama sama..kemudian, sama sama kami menikmati juadah raya yg telah disediakan..

Alhamdulillah, walaupun diperantauan, dapat jugak merasa juadah dari utara...terima kasih tidak terhingga kepada mak dan abah yg sudi dtg dari jauh utk beraya bersama kami anak dan menantunya di Kemaman nie...mak menyediakan ketupat dan gulai yg sedap, manakala air tangan ku sendiri yg ku cuba buat utk kali pertamanya ialah -rendang tok, dan nasi impit! hmm..marvellous, jadik! ;) nak resepi? haa..nanti lah bila2 aku post kat cni ek, cubala, sedap tau!

then, lepas dah menjamu selera, mulalah agenda kami pulak g beraya dah alang2 takder org dtg beraya ke umah kami pn pg tue..destinasi pertama ke rumah anak buah ku, pok sh, then ptg ke umah wana n then ke umah Ustaz Osama..hmm..kira penuh jugakla agenda kami pada raya pertama nie.. kira ok la jgk beraya kat cni.. :)

raya kedua, aku pulak cbuk pasal anak buah aku plak nak dtg beraya, so utk hr ni aku cuba sediakan mee kari nyonya-pun jadik! Alhamdulillah, laku mee aku tue :) tp aduuh...letih sekali aku rasa hari ni menyediakan juadah..kesimpulannya aku bgtau my hubby yg aku tak larat dh nak masak2 jemput org ni, letiiih sgt dah pasal tgh sarat ni laa...n, mlmnya, kami ke Kuantan, hantar mak n abah pulang ke kedah dengan menaiki bas utama superior coach, cantik bas tu! selesalah mak dan abah menempuh perjalanan malam tue.. :) tetapi jaauh di sudut hati aku ada terselit rasa sedih mak dan abah dah balik..kembalilah tinggal kami berdua shj di perantauan nie..ai, ni yg tak sabarnya nak tunggu baby kuar main2 dgn ummi and abi nie...

raya ketiga, not much activity..pg g klinik kesihatan wat normal checkup, alhamdulillah, Hb 14.1, gula pn ok..so next2 weken wat follow up checkup at KMC je la plak (37th weeks).. then, lepas g klinik tu, kami g singah beraya di umah kawan hubby..so, hari ni 1 rumah jer la kami beraya..lepas tu terus balik umah, berehat..

so here, i attached lah gambar kami beraya buat pertama kalinya ni di perantauan ok :)

last but not least- Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

i'm 8months pregnant already :)







huf huf huf...hmm...gitulah agaknya org pk bila tgk aku berjalan dgn bawak perut yg sarat sesaratnya dh skng ni-mengah! :p tp actually, aku tak lah semengah mana pun mcm yg org sangkakan..in other words, mengah is not problem ler..yg problem pada aku is more on lenguh2 kaki and pinggang..duduk lama2 pn lenguh, berdiri apatah lagi...tidor plak, jenuh nak cari posisi..kira dh masuk ujung2 pregnancy ni mmg itulah cabarannya...tahap kesabaran kena tinggi, motivasi pn kena tinggi..nasib ada suami yg dikasihi yg sentiasa disisi, sentiasa memberikan kata2 semangat...'Sabar yang...semua kesusahan nie ada ganjaran disisi ALLAH...' hmm..kata2 yg sebegini daripada suamiku umpama air dingin yang mengalir ke dalam hati..serta merta hati jadi sejuuk dan tenaang menghadapi dugaan semasa mengandung nie..mmg dlm doa juga sentiasa dipanjatkan agar ALLAH berikan aku kekuatan utk terus membawa kandungan ini hingga ke saat akhirnya...n, skng ni aku pun dah mula sentiasa menghitung hari..bp hari lagi baby akan 'menjenguk' kami yg dah lama menunggu kehadirannya ;) hmm..tak sabar2 pun ada taau...seemua kelengkapan dan keperluan baby dah pun ummi and abi sediakan..bilik baby pn dah siap tau :) hmm..takler pulak mik gambor utk nak attach kan kat cni gambor bilik bujang baby kami ni... ;) takpa, for this post, i attach dulu gambor i yg tgh sarat 8bln ni, ni baaru lepas bukak puasa di Awana Kijal ngan hubby, so, tu yg terduduk kekenyangan tue ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ramadhan & Nuzul Al-Quran


'Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. Ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada
Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.'


Hmm..semalam Kuantan dan Terengganu, cuti sempena Nuzul Quran...Alhamdulillah, dptlah, dlm 2minggu berturut2 ni, spent 3 hari cuti bersama2 my hubby...last week cuti isnin sebab merdeka day :) bkn apa..selalu tu, km dpt cuti bersama di hujung minggu tu sehari shj iaitu hari sabtu disebabkan cuti hujung minggu kami yg berbeza...yerla dh sorang kijo kat terengganu, sorang lagi kijo kat kuantan...redho jerlaah..syukur dgn apa yg ada :)


So, ketibaan Nuzul Quran kali ni, seperti biasa, kami suami isteri bertaddarus di rumah..suami pergi ke masjid menunaikan solat terawih dahulu, aku di rumah sahaja sebab keadaan aku yg dah sarat skng nie.. dan sekembalinya dari masjid, kami betaddarus bersama2 sebelum sama2 bermoreh! ;) hmm..begitulah lebih kurang aktiviti kami pd mlm2 ramadhan..alhamdulillah, berkat usaha kami konsisten bertaddarus sejak dari malam pertama ramadhan, w/pun ada jugak mlm2 yg kami terskip dek kerana keletihan dengan aktiviti di siang hari, esp masa hari bekerja..tp up to now, kami dah berjaya membaca continously sehingga ke juzuk 17 dah..kalo ikut perkiraan tu, km ni dh terketinggalan 1 juzuk la pasal sepatutnya hari ini dh hari yg ke-18 kaan..hmm takper, usaha akan terus dilipatgandakan..insyaALLAH hasrat kami utk khatam dlm bulan puasa tahun ni akan terlaksana..memandangkan aku mmg 'takder' cuti langsung ramadhan kali ni, jadi inilah peluang utk menjayakannya..yakin boleh bang! Chaiyo' chaiyo'! :)


Alhamdulillaah...tahun ni, pertama kali lah kiranya km menyambut ramadhan bersama sama sebagai suami isteri...kalau diimbas kenangan aku mengimarahkan ramadhan pada tahun lepas, aku berseorangan shj berbuka dan berterawih di masjid klcc tue..sampaikan aku yg mmg tak pernah lalu utk makan bubur lambuk dek kerana tekstur nya yg pada pandangan mata aku ni agak 'mengerikan', ttp 'pentarbiyahan' indirect yg aku terima sepanjang hampir sebulan aku bertamu di masjid klcc utk berbuka tu, menjadikan aku rindu dan teringin pulak dengan rasa bubur lambuk masjid klcc pd tahun ni! tp..di terengganu ni, manalah nak aku cari juadah itu untuk berbuka...ada, ya mmg lah ada tp yg terengganu version punya, hmm...much more 'scary' dr yg kl version punya, penuh dgn ulam ulaman,so, mmg aku tak lalu ler.. :p jadi, apo solutionnya? aku ni kan ibu ngandung ni, kira jatuh tahap ngidam jugok la kaan..so, apa laagi, terpaksala aku menggunakan skill memasak ku-aku cr resepi kat internet, n aku try ler masak sendiri, alhamdulillah, jadik! malah, hubby aku komen, jaauh lebih sodap dr yg kat kg. baru tu punya!heheh..mcm le cik abe i tu pnh rasa bubur lambuk kg. baru tu kaan, tp biassa r, hubby i tu mmg pandai btui cara nak amik hati i nie :) :) so takpa, nanti aku post kat cni resepi yg aku try buat tu, n u all bleh la try sebab mmg jadik tau kalo buat btui2 ikut resepi,k :)


Well, actually, bkn dlm post ni aku nak cerita pasal sedapnya makanan or resepi..act, aku nak share which is berkaitan jugakla dgn tajuk post ni Ramadhan & Nuzul Quran kaan..is about, kebahagiaan menyambut Ramadhan kali ini sebagai seorang isteri...meemang terasa ke'best'annya.. :) menyiapkan hidangan berbuka, moreh, sahur utk suami tercinta, hmm..perasaan bahagia itu tak dapat digambarkan dgn kata2 esp setiap kali tgk hubby berselera menjamah hidangan yg aku sendiri sediakan...Selain itu, dapat bersama2 mengimarahkan Ramadhan dengan berterawih bersama2, berQiam bersama2, bertaddarus bersama2, meemang sungguh asyik sekali nikmat kehidupan berumahtangga yg ALLAH kurniakan...


so, to all viewers out there yg masih single mingle lg, cepat2 la berusaha ke arah mendirikan rumahtangga yg sakiinah, yg diberkati dn diredhai ALLAH agar hidup kita aman dan tenteram berkat kita meneruskan sunnah Rasulullah S.A.W...juga ketahuilah peluang untuk kita mengumpulkan pahala sangatlah banyak dalam sebuah institusi yang dinamakan 'Rumahtangga' ini... :)


Sekadar sebuah perkongsian moga ada kebaikan, amiin... :)


Regards,

NIArania ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Alaa Chommey chommey :)




hallu hallu.. i'm back ;)
so, introduce to u all, inilah buah hati pengarang jantung i...yg kecik tu pn ya, yg besar tu pun ya! :p hihihi...chommey kan? ;)
hmm..tengoklah keletahnya tue-naughty girl! ;) tau ja org nak mik gambo dia ngan pak ngah dia, dikerutkan muka dia mcm tue..eeii..goram botui makngah dengan cik Qish nie...
hmm..ntah sempat ker tak kita bertemu lagi ek Qish b4 Qish follow ur daddy n mummy to canada tue...hati makngah teringiiin nak jumpa Qish kalo ada kesempatan...tp nak buat mcmana, keadaan makngah yg tengah 'berkembang' ni meminimumkan kemungkinan makngah dapat balik n berjumpa Qish...then, agak2nya, bila pulak ek makngah leh jumpa Qish and the gang? setahun lagik,2 tahun lagik, keeer...4 tahun lagik! waaa uwaa...kalo 4 thn lagik, time tu Qish insyaALLAH dh pun macuk 6 tahun..balik cni nanti, speaking abish la ngan makngah ek Qish... ;)
takper2, teknologi canggih2 skng ni Qish, nanti soh daddy pasang webcam, kita chatting together2 ngan pakngah sekali kat t'gganu ni k...Qish pun leh la nanti sembang ngan kawan baru Qish nanti, ur upcoming kazen! :)
hmm..makngah will definitely miss u Wafa Qistina yg chommey....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

MOM 2 bE ;)








Hallu hallu... ;) haa..this is my picture sejak dr mula tau nandung sampai la yg terlatest sekali is gambo yg pakai baju sukan tue..ha, tu gambar diambil kalo tak silap masa kandungan baru berusia 5bln lebih..now baby dah nak masuk 7bln dh..so,. leh bayang sendiri la kan bp montel dh i skng nie, hihi...


ok, let me describe those picture noo...ha, ni gambo yg kat atas tongah sonyum ni is masa first time g hospital utk check nandung, that was about 7months ago, in February '09..tp time g ni tak dpt tau result lagi, tp che' dh tersengih tu pasal rasa mcm tau dah, almaklumler, semalmnyer dh buat self check n its positive..so, yg mai spital kemaman ni pasal nak kompem jer..tp we all mai agak lewat, so tunggu pnya tunggu sampai lab pun da tutup daa..so terpaksala mai semula awal2 pagi esok utk wat lab test..cik abe i masuk kijo lambat ckit ler keesokannyer tue, n esoknyer, 24hb Februari, meme sah, i'm 5weeks pregnant, alhamdulillah :)
n, ni yg tgh bersantai sambil mengunyah tu is gambo masa 5-6 bln...ptg2, weken, i follow my hubby to padang astaka kemaman..tp hari ni we all g bkn ler utk beriadah, sj jalan2 amik angin petang sambil g pasar budaya..tu yg i dok kunyah kerepek tue..'


ha, amacam, montel tak i? hihii....tu yg maleh nk load gambor i yg dh nk masuk 7bln ni, laaagi ler...hehe...jalan pn dh tak bp nak leh laju doh ler skng nie..berat terkini-82kg tau!just imagine lar yer.. ;) takper2, chobaan,hihi..


okkie, thats all lah dulu for now, nanti i update lagi k..tata :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 weeks earlier

Today, this morning, i got news from KL that one of my fren in aker already gave birth to a baby boy...Congratulations!!! :) but with that news also make me a little bit worried bout my turn to come..because, the EDD (expected delivery date) of that fren of mine is actually on 15th August which mean she gave birth to her 2nd child, 3 weeks earlier...hmm...i wonder laar...is it common the delivery not follow EDD? as this is my first child, so many things to plan ahead one of it bout the CUTI ler...according to my early plan, i plan to take leave as early as 1 week before my EDD ler...but with this news, i think hve to revise the plan, afraid jgk kot2 terdeliver time drive g ofis tue, tak ker naya! :p ish, nauzubillaah.. :)

well whatever it is, i once again CONGRATULATE my fren on her new born baby-Take goodcare of urself and the baby ya INA :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat berkijo!!!


Semangat:)semangat:)!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS