Dendeng Berlado


Alhamdulillah, td dh try buat resepi ni,meme beh! bole buat semulo laa weiih :)
So kat cni is the resepi ok,cuba try la,sure jadik pnya,hihi..but sorry no picture,terlupa nk snap.dh siap td,lapor,so hadap terus lerr,tgh makan baaru teringat patut kna la snap nk boh kat post ni kaan...hmm..doppe,kat bwh tu ader disertakan link dimana aku pow resepi ni,ok,boleh refer c2,gamabqnya pn cantik2 mmg tukang buat ni pn tukang amik gambaq koot,kiki..ok daa

bahan-bahanya500gram daging batang
pinang
100gram cili merah ( guna dlm 3 biji cili merah)
50gram cili
padi ( letak dlm 4 biji cili padi)
10 ulas bawang putih10 ulas bawang merah
5cm halia
5cm kunyit hidup ( guna kunyit serbuk je)
1 sudu kecil
garam1 sudu teh
gula1 sudu besar
kicap manis
1 sudu besar jus limau nipis ( xde so i ganti ngan air asam jawa)

Cara-caranya.

1.Rebus daging hingga empuk,
sejukkan daging dan hiris nipis-nipis, gaul dengan sedikit kunyit dan garam,
selepas itu goreng daging hingga garing. Then terus tumbuk2 daging yg masih panas itu dengan anak lesung.Ketepikan.
2. Tumbuk halus atau kisar halus bawang putih, bawang mera,halia, cili merah
dan cili padi. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tadi hingga naik bau dan
agak garing. Kemudian masukkan kicap manis.Masukkan juga air rebusan daging td untuk kuah,tp biarkan seketika supaya kuah menjadi pekat.
3. Akhir sekali masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau rata,
sesuaikan rasa masukkan sedikit garam dan gula, hias daging dendeng dengan
menabur hirisan daun ketumbar, sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba

*ada yg i dh ubah ikut citarasa i yer ;)

(kredit to http://www.jintanmanis.com/daging/306-dendengberlada for the recipe)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment