Murtabok Meggi!!!

Series sedap weiih! ;)
Haa,saaapo yg penah dgaq pasal murtabak megi? Makan? aii,kalo dgaq tak pernah,makan apetah lagi,yer dak? hihihi
Samo la den here..sebelum semalam,tak pernah sekali pun la seumur hidup yg belum pn masuk 30 ni kaan (hihihi) ,pernah diri ini memakan satu menu yg dinamakan murtabak megi okkey!
Ekcelli,first time tau bout this menu is masa tgk rancanngan Jalan2 Cari Makan, episod Murtabak kot..so tgk la cr org kat restoren tu buat,well,sgt simple..tp tak terasa la hati nk try pun..
tp ntah ngapa,smalam,tekak kami suami isteri ni tak berasa nk makan nasi..aku plak bila hubby takmo mkn nasi,jenuh perah otak la nak jamu apa kan..then tetiba teringat kat menu ni, sementelah pulak bahan mmg terhad..so tgk apa yg ada ja,then ok la,jadik! Of kosla,before tu i google dulu tgk resepinye..
So here i share yer resepinye yg simple n yet delicious! mmg kenyang la!
Bahan2
Meggi kari 2 paket
Bawang besar 1 labu
Daging Cencang - i guna bnyak bnda ni smalam,sesi penghabisan stok! tu yg sodap habissh,hihi
rempah kari daging pedas pnya
marjerin utk menumih
Cara2
Meggi dicelur sebentar dan ketepikan (xmo sampai lembut ngat weih,yg sedang2 aje)
then, tumih bawang sampai layu,then masukkan rempah daging yg telah dibancuh bersama serbuk kari,guna sepaket jer perisa dr meggi ni okkey,jg kesihatan!hihi
bl dh agak gariing jer rempah tu,then masukkan daging cencang.ha,part ni kena biar lama sket,supaya seemua daging btul2 masak,dan air daging tu kering.
ok then bila dh kering ayor nye,kalo ada daun bawang ke,daun sup ke,cili hidup yg dipotong dadu ke,cendawan shitake ke,haa,masukkan jer laa der,kite yg buat die so kta buat ikut akta ISA la,haha..
tp aku buat smalm,semua bende2 tambahan tu xder,but no worry,ku proceed ajer..
k,then,tutup api.
meggi dibahagi kepada 2 atau 3 bhgian.setiap bahagian peruntukkan 2bj telur ok,ni lg satu faktor penyedap murtabak.
Setiap bahagian,campurkan ajer dgn daging yg dah di masak td,dn pukul telur sebijik,tuangkan sekali.
Panaskan kuali,letakla minyak ke marjerin sket,tp sila guna non stick pan ok.bl dh panas,tuang jer..biar masak sebelah2..oo,tp ni i bg 1 tip la yg i buat smalam..ekcelli,ada satu kesusahan dlm buat murtabak ni ialah utk nak alihkan die,yerla,kang meggi tu pecah berdorai,xjd la murtabak,jd meggi goreng tolur jer la (pon sodap!)..so i pn buat mcm ni..ms tgh masak sebelah yg pertama tu,i pukul another sebiji telur,then,tuangkan ke atas murtabok tu,insyaALLAH la,lbh senang sket bila nk kalihkan..
haa,pastu ulang smpai hbish la utk 2portion lg tu..mmg konyanglah mkn yg ni berdua ja dgn hubby..
mkn dgn sos cili jer pun,terangkat! ;)
So,acu cbe try deh! ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Anis Radzi said...

Hehehe..aku dah pernah makan menu ni..kekanda tercinta punya menu la ni. Pas nikah baru kenai murtabok meggi ni..cik abe aku buat memang marbeles la..;p

NiaRania said...

kira ang lagi advance dr aku nis..aku lps benikoh nk msuk 4thn dh ni,baaru merasa menu ni,hihi

Post a Comment